Serban Danciu, Country Initiative Manager al Buildings Performance Institute (BPIE) Romania, va sustine o prelegere referitoare la modul de implementare in Europa si, implicit, in tara noastra a legislatiei de eficientizare energetica a imobilelor. Subiectul supus dezbaterii auditoriului se refera la folosirea metodologiei costului optim prevazuta in Regulamentul Delegat (UE) nr. 244/2012, in diverse scenarii economice aplicabile Romaniei, pentru determinarea gradului de reabilitare termica optim, care sa corespunda celor mai avantajoase rezultate economice in favoarea proprietarilor de cladiri. De asemenea, tema va include si o serie de recomandari in vederea imbunatatirii programului de renovare termica a cladirilor existente, tinand cont de exigentele Comisiei Europene.
  Florian Libocor, economist-sef al BRD-Groupe Société Générale, va sustine o prezentare referitoare la principalele estimari si tendinte remarcate in plan macroeconomic, care constituie premisele de dezvoltare pe termen scurt si mediu. Astfel, in acceptiunea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), proiectia principalilor indicatori macroeconomici din intervalul 2015-2018 (reiterati in prognoza de iarna 2015, publicata in februarie a.c.) indica sporiri succesive ale PIB de 2,8%, 3%, 3,3% si 3,5%, in timp ce valoarea adaugata bruta din constructii (revenind in marje pozitive, dupa scaderea de -0,5% din 2014) se va majora cu 4,8%, 5,2%, 5%, respectiv 5,5%. Dupa cum se cunoaste, in fundamentarea bugetului de stat si a altor elemente ce influenteaza economia nationala, Guvernul se bazeaza exclusiv pe datele publicate de CNP (ca institutie subordonata primului ministru) si/sau de Institutul National de Statistica, in timp ce operatorii economici se confrunta, de multe ori, cu situatii diametral opuse celor prognozate oficial, astfel incat specialistul BNR va incerca, la conferinta, sa-si fundamenteze expunerea prin intermediul unor informatii mult mai apropiate de realitatea „din teren”.
Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR), va detalia informatii de actualitate despre noile materiale si concepte pentru implementarea notiunii de eficienta energetica a cladirilor. De asemenea, conferentiarul va informa audienta despre noile locuinte sustenabile din Romania, respectiv despre stadiul actual al transpunerii prevederilor cuprinse in standardele europene privind constructiile sustenabile in legislatia din tara noastra.
Alexandra Pestova, expert in cadrul institutului Interconnection Consulting Group, din Viena – Austria, va detalia o analiza pertinenta a celor mai recente tendinte si perspective pe piata de constructii din Romania si Europa Centrala si de Est. In cadrul acesteia va fi expusa situatia actuala si perspectivele celor mai importante segmente ale pietei (constructii rezidentiale, nerezidentiale etc.), cu accent asupra evolutiei diferite a acestora. De asemenea, vor fi prezentate date disponibile referitoare la dinamica segmentului de tamplarie termoizolanta pe plan comunitar, fiind evidentiate elementele caracteristice pietelor din zona estica a continentului. Prezentarea va reliefa cativa dintre factorii esentiali ce definesc evolutia sectorului, cum ar fi, de exemplu, structura pietei in functie de tipul de profile utilizate sau raportul dintre proiectele noi si lucrarile de reabilitare.
Gabriel Biris, partener fondator al Biris Goran SPARL, va sustine tema intitulata „Modificari de interes in noul Cod Fiscal”. Subiectul – sustinut de un specialist cu peste 19 ani de expertiza in domeniul legislatiei fiscale – are o stricta actualitate, mai ales ca proiectul Codului Fiscal, elaborat de Guvern in colaborare cu diverse institutii specializate din categoria ONG, firme de consultanta si altele, se afla actualmente in dezbatere la Parlament si, dupa ce la data de 27 aprilie a.c. a fost adoptat de Senat, va fi transmis spre ratificare Camerei Deputatilor, care este forul decizional in acest sens. Programata spre finalul evenimentului, alocutiunea prilejuieste dezbateri interactive si trasarea unor concluzii, inclusiv pe baza informatiilor expuse anterior de specialistii din domeniu.
Richard Burleigh, Presedinte Skanska Construction Romania, va prezenta tema "Managing Health & Safety on construction sites – it`s all about leadership", cu exemplificari din timpul lucrarilor la complexul Green Court, din Bucuresti. Ansamblul este amplasat pe strada Gara Herastrau si va include trei cladiri de birouri, ce vor avea o suprafata inchiriabila totala de 52.000 mp. Dezvoltat dupa cele mai noi tendinte din domeniul sustenabilitatii, proiectul este deja precertificat in sistem LEED Gold, evaluarea fiind realizata de expertii US Green Building Council, fapt ce garanteaza un nivel ridicat de performanta in materie de dezvoltare durabila. 
Roland Fischer, seful departamentului de ferestre si fatade, respectiv coordonator de vanzari in cadrul IFT Rosenheim (partener tehnic al evenimentului) va reliefa principalele inovatii si tendinte in domeniul tehnologiilor pentru ferestre, fatade, sticla si feronerie, asa cum au fost identificate in cadrul celor mai recente cercetari ale reputatului institut german. Potrivit specialistului, problematica specifica pietei de tamplarie din Romania este binecunoscuta expertilor de la IFT Rosenheim, astfel incat, in contextul actual, prezentarea celor mai noi inovatii tehnice din domeniu, respectiv detalierea aspectelor vitale aferente operatiunilor de montaj, reprezinta o necesitate obiectiva. Mai mult, prin atitudinea proactiva a participantilor la conferinta, demersul de informare, din partea institutului germani, isi dovedeste utilitatea, numai in acest fel aspectele teoretice discutate urmand a fi transpuse cu succes in practica. Totodata, cu ocazia conferintei, vor fi reliefate noile criterii de eco-design stabilite de IFT, dintre care se disting: eficienta energetica, a resurselor si materiilor prime utilizate la fabricatie, respectarea principiilor de protectie a mediului, asigurarea sanatatii si confortului utilizatorilor de ferestre, stabilirea durabilitatii adecvate si intentiei potrivite de utilizare a produsului, siguranta si securitatea in exploatare etc. In acest sens, certificarea suplimentara de calitate a IFT reprezinta o treapta definitorie in vederea obtinerii agrementarii RAL Premium, cu privire la produs si montaj
Emilia-Cerna Mladin, presedinte al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAEC), va sustine prezentarea cu tema "Importanta detaliilor si a metodelor de investigatie in corecta expertizare energetica a unei cladiri". AAEC activeaza in domeniul eficientei energetice si al efectelor asupra mediului din cadrul sectorului imobiliar, respectiv al constructiilor si instalatiilor aferente. Scopul activitatilor desfasurate urmareste definirea, promovarea si sustinerea unor politici/programe energetice si de protectie a mediului, corelate dezvoltarii economice durabile. Astfel, expertii asociatiei sunt in masura sa propuna solutii optime in domeniul imobilelor cu un consum energetic redus.
Dragos Matei (Romania), de la AGC Flat Glass, va prezenta un studiu de caz despre "Noul sediu general AGC Glass Europe, cladire verde BREEAM Excellent"”, ce face parte din seria simpozioanelor referitoare la alegerea sticlei pentru cladiri verzi. Astfel, analiza costurilor legate de achizitia sticlei trebuie facuta in contextul unei durate mai mari de exploatare, de pana la 20 de ani. Experienta arata ca, dupa o perioada relativ scurta, toate cheltuielile suplimentare generate de optiunea pentru un sortiment mai performant se amortizeaza.
  Norana Petre, arhitect si Certified Passive House Designer, va evidentia - in prima parte a sesiunii speciale a lucrarilor conferintei - avantajele casei pasive, dintre care se disting confortul maxim pentru beneficiari, pe fondul unui consum energetic minim. Scopul principal al caselor pasive este acela de a aduce transferul termic cat mai aproape de zero, astfel incat sa se mentina un echilibru termic, asigurand un climat interior confortabil in orice anotimp, fara a folosi o sursa conventionala de racire sau de incalzire. Specialistii sustin ca, in cazul unui astfel de imobil, consumul de energie este mai mic cu pana la 80% decat in cazul unei locuinte construite in sistemul clasic.
Cristian Ciucasu, reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Vata Minerala din Romania – APIVMR, va expune avantajele utilizarii produselor pe baza de vata minerala, percepute ca o solutie sustenabila pentru eficienta energetica a cladirilor. In opinia oficialului APIVMR, vata minerala este in mod incontestabil un material sustenabil pentru cladirile viitorului, iar acest fapt este demonstrat in practica de numeroasele imobile cu eficienta energetica sporita care au fost deja realizate (case pasive, cladiri cu un consum foarte redus de energie etc.). Folosirea vatei minerale a facut ca multe cladiri verzi certificate in conformitate cu diverse sisteme (LEED, BREEAM, DGNB, HQE) sa primeasca un punctaj deosebit la evaluare.
Alexandra Stoica, BREEAM International Assesor si director executiv al DAS Engineering Group, va prezenta studiul de caz "Cluj Innovation Park, Comunitate Sustenabila BREEAM - provocari si oportunitati". Astfel, proiectul poate deveni prima comunitate sustenabila din Romania prin implementarea unor principii de urbanism sustenabil, construirea unor parcuri fotovoltaice pentru producerea energiei verzi si procedee ecologice de colectare a deseurilor, de recirculare si tratare a apei pluviale, de utilizare a unor materiale ecologice.
 
Raoul Stefan Iovanut, reprezentant al Klaes, va prezenta simpozionul cu tema „Productivitate. Cum sa folosim resursele disponibile pentru a crea valoare reala”. In 2013 s-au implinit 30 de ani de activitate neintrerupta a firmei Horst Klaes GmbH & Co. KG si, cu acea ocazie, accentul nu a fost pus pe sarbatorirea propriu-zisa a evenimentului, ci mai degraba pe solutiile inovatoare, de ultima ora, in domeniul ferestrelor, fatadelor si gradinilor de iarna (wintergarten). Noua generatie de manageri ai firmei, Miriam si Lars Klaes, beneficiind de suportul fondatorului Horst Klaes, isi doresc ca, in perioada urmatoare, portofoliul de solutii al companiei cu sediul in localitatea Bad Neuenahr Ahrweiler – Germania sa se dezvolte in mod semnificativ, astfel incat aplicatiile respective sa devina „uneltele” zilnice de lucru ale producatorilor, revanzatorilor si intermediarilor activi in domeniu.
Roxana Clodnitchi, reprezentanta a Camerei de Comert Romano-Germane (AHK Rumänien), va expune tema intitulata “Experienta germana in domeniul constructiilor sustenabile”. Dupa cum se cunoaste, Germania se afla printre liderii mondiali in domeniul constructiei de cladiri sustenabile, in materie de furnizare de tehnologii si standarde, respectiv a unor exemple reprezentative. Pentru a facilita colaborarea multinationala dintre specialisti, din acest punct de vedere, AKH a creat conceptul Econet Romania, care constituie o platforma de informare, networking si marketing pentru promovarea relatiilor romano-germane in domeniile dezvoltarii durabile. Sunt abordate subiecte legate de: constructii ecologice eficiente energetic, energie, managementul resurselor etc., fiind date diverse exemple de bune practici privind diverse legi si regulamente, subventii, proiecte, tehnologii si produse.
Mario DeMezzo, director national al Habitat for Humanity Romania, se va referi la cele mai recente modele de buna practica din domeniul constructiilor sustenabile, exemplificate printr-o serie de proiecte de constructii pentru persoanele cu dizabilitati. De altfel, Habitat for Humanity a primit Premiul pentru Incluziunea Persoanelor cu Dizabilitati pentru anul 2013, in timpul unei prezentari care a avut loc la Forumul Anual al InterAction, la Washington. Distinctia reprezinta o recunoastere a programului Habitat for Humanity pentru promovarea integrarii in cadrul comunitatii a persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania, pentru sprijinul psihosocial acordat persoanelor cu dizabilitati mentale din Kirgizstan, precum si formarea deprinderilor de munca si acordarea de imprumuturi cu dobanzi foarte mici pentru afaceri in Indonezia.
Ovidiu Stefanescu, senior editor al revistelor Fereastra si Agenda Constructiilor se va referi la tema „Oportunitati si perspective pentru piata de tamplarie si fatade”. Prezentarea va incepe cu o analiza succinta a sectorului analizat, pe parcursul lui 2014. De asemenea, cei prezenti vor avea posibilitatea sa acceseze informatii utile cu privire la estimarile pentru exercitiul financiar in curs. Avand in vedere situatia economica incerta care caracterizeaza economia nationala si cea europeana, se va incerca identificarea celor mai potrivite solutii care ar putea fi adoptate de companiile din domeniu in vederea asigurarii unui grad acceptabil de profitabilitate si depasirii dificultatilor actuale.

Parteneri institutionali:

Organizatori:
Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din RomaniaCIROM Ministerul Fondurilor Europene AVIR ECONET ANMAR ADUCSIEAR
ROGCB BPIE AAECAHK ARACO PPTT PSCARIC
OAR UAUIM AICPS ARISIAIIROUTCBCTDS