Dragos-Ionut Arnautu, arhitect in cadrul Institutului de Cercetare Passivhaus din Darmstadt, Germania, participa in premiera, in calitate de speaker la Conferinta Internationala despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2016, cu o tema axata pe sustenabilitatea aplicata in arhitectura si legatura stransa intre geometria arhitecturala si eficienta energetica a cladirilor. Specialistul reputatului si bine-cunoscutului institut german PHI Darmstadt desfasoara, in cadrul organizatiei al carui membru este, activitati de consultanta energetica si arhitectura pasiva pentru proiecte rezidentiale si nerezidentiale din Europa, SUA, Australia si Asia (in principal, Emiratele Arabe Unite). De asemenea, se implica direct in certificarea cladirilor ce ating performantele energetice ale standardului de case pasive (Passivhaus) si sustine cursuri de training pentru specialisti (eficienta energetica in cladirile pasive, calculul performantei energetice cu PHPP si designPH, softuri de precizie, dezvoltate de institut si utilizate la scara internationala in proiectele pasive).
Roland Fischer, seful departamentului de ferestre si fatade, respectiv coordonator de vanzari in cadrul IFT Rosenheim (partener tehnic al evenimentului) va reliefa principalele inovatii si tendinte in domeniul tehnologiilor pentru ferestre, fatade, sticla si feronerie, asa cum au fost identificate in cadrul celor mai recente cercetari ale reputatului institut german. Potrivit specialistului, problematica specifica pietei de tamplarie din Romania este binecunoscuta expertilor de la IFT Rosenheim, astfel incat, in contextul actual, prezentarea celor mai noi inovatii tehnice din domeniu, respectiv detalierea aspectelor vitale aferente operatiunilor de montaj, reprezinta o necesitate obiectiva. Mai mult, prin atitudinea proactiva a participantilor la conferinta, demersul de informare, din partea institutului germani, isi dovedeste utilitatea, numai in acest fel aspectele teoretice discutate urmand a fi transpuse cu succes in practica. Totodata, cu ocazia conferintei, vor fi reliefate noile criterii de eco-design stabilite de IFT, dintre care se disting: eficienta energetica, a resurselor si materiilor prime utilizate la fabricatie, respectarea principiilor de protectie a mediului, asigurarea sanatatii si confortului utilizatorilor de ferestre, stabilirea durabilitatii adecvate si intentiei potrivite de utilizare a produsului, siguranta si securitatea in exploatare etc. 
Ekin Safkan, responsabil de produs pentru sticla speciala din cadrul grupului Sisecam Flat Glass, prezinta in plenul conferintelor EURO-Constructii si EURO-Fereastra 2016 o tema de un larg interes, cu privire la conexiunea dintre sticla float, de control solar si alte sortimente vitrate (percepute ca materiale sustenabile) si arhitectura, subiectul fiind intitulat „Expectations of Architecture from Glass”. Reprezentanta Sisecam (membra in echipa corporatiei din anul 2009, iar din 2015 integrata in departamentul de marketing al Sisecam Flat Glass) este absolventa a Facultatii de Metalurgie si Stiinte ale Materialelor, Universitatea Tehnica Yildiz din Istanbul - Turcia (cu diploma echivalenta gradului BA/BS - Lisans Mezunu), completandu-si studiile universitare prin finalizarea cursurilor ce i-au conferit titlul de master in management international, la Universitatea din Essex - Marea Britanie.
Serban Danciu, Country Initiative Manager al Buildings Performance Institute (BPIE) Romania, va sustine o prelegere referitoare la „Imbunatatirea eficientei energetice a fondului existent de cladiri – un imperativ major al Strategiei Energetice a Romaniei”. "Dorim – ca experti ai BPIE - sa justificam atentia speciala ce trebuie acordata masurilor de eficienta energetica a cladirilor din cadrul Strategiei Energetice a Romaniei, dar si sa propunem modalitati prin care aceste masuri pot deveni realitate.
Romania isi propune anul acesta sa finalizeze Strategia Nationala Energetica 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, iar acest lucru se realizeaza in contextul conturarii tintelor la nivelul UE pentru anul 2030, adica de reducere a emisiilor de bioxid de carbon (cu 40%), de crestere a eficientei energetice (cu 27%) si de marire a ponderii surselor regenerabile (la 27%) din totalul surselor de energie". Contributia masurilor de eficienta energetica asupra cladirilor (sectorul imobiliar fiind pe primul loc, peste sectorul industrial, la consumul energetic) este esentiala pentru Romania in vederea atingerii obiectivelor interne, legate in special de independenta energetica a tarii, dar si a celor externe, generate de angajamentele internationale.
Dennis Rauen, expert in cadrul institutului Interconnection Consulting Group, din Viena – Austria, va detalia o analiza pertinenta a celor mai recente tendinte si perspective pe piata de constructii din Romania si Europa Centrala si de Est. In cadrul acesteia va fi expusa situatia actuala si perspectivele celor mai importante segmente ale pietei (constructii rezidentiale, nerezidentiale etc.), cu accent asupra evolutiei diferite a acestora. De asemenea, vor fi prezentate date disponibile referitoare la dinamica segmentului de tamplarie termoizolanta pe plan comunitar, fiind evidentiate elementele caracteristice pietelor din zona estica a continentului. Prezentarea va reliefa cativa dintre factorii esentiali ce definesc evolutia sectorului, cum ar fi, de exemplu, structura pietei in functie de tipul de profile utilizate sau raportul dintre proiectele noi si lucrarile de reabilitare.
  Florian Libocor, economist-sef al BRD-Groupe Societe Generale, va sustine o prezentare referitoare la principalele estimari si tendinte remarcate in plan macroeconomic, care constituie premisele de dezvoltare pe termen scurt si mediu. Astfel, in acceptiunea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), proiectia principalilor indicatori macroeconomici din intervalul 2015-2018 (reiterati in prognoza de iarna 2015, publicata in februarie a.c.) indica sporiri succesive ale PIB de 2,8%, 3%, 3,3% si 3,5%, in timp ce valoarea adaugata bruta din constructii (revenind in marje pozitive, dupa scaderea de -0,5% din 2014) se va majora cu 4,8%, 5,2%, 5%, respectiv 5,5%. Dupa cum se cunoaste, in fundamentarea bugetului de stat si a altor elemente ce influenteaza economia nationala, Guvernul se bazeaza exclusiv pe datele publicate de CNP (ca institutie subordonata primului ministru) si/sau de Institutul National de Statistica, in timp ce operatorii economici se confrunta, de multe ori, cu situatii diametral opuse celor prognozate oficial, astfel incat specialistul BRD va incerca, la conferinta, sa-si fundamenteze expunerea prin intermediul unor informatii mult mai apropiate de realitatea „din teren”.
Norana Petre, arhitect si Certified Passive House Designer, va sustine o prezentare cu titlul "Detalii specifice cladirilor cu consum redus de energie".  Referindu-se la acest subiect de actualitate, aflat in concordanta cu tematica evenimentului din 24 mai a.c., arh. Norana Petre a subliniat: „Realizarea imobilelor cu un consum redus de energie implica o alta abordare decat cea «traditionala», atat in faza de proiectare cat si in cea de executie. Astfel, mai mult ca oricand, se impune colaborarea tuturor specialistilor implicati intr-un astfel de proiect, care trebuie sa detina cunostintele necesare proiectarii si constructiei unei asemenea cladiri. Gestionarea corecta a detaliilor de executie are un rol esential in obtinerea unor imobile caracterizate atat de un consum redus de energie, cat si de un confort termic ridicat, prin minimizarea impactului puntilor termice asupra performantei cladirii”.
Director general si fondator al societatii BuildGreen, Razvan Nica este unul dintre primii promotori ai dezvoltarii sustenabile in Romania, devenind cel dintai evaluator BREEAM si al doilea profesionist acreditat LEED AP BD+C din tara noastra. In 2010, Razvan Nica a fondat BuildGreen, prima companie din Romania specializata in consultanta pentru dezvoltarea sustenabila si certificarea verde a cladirilor.
BuildGreen este astazi liderul pietei de consultanta in domeniul dezvoltarii sustenabile din Romania si detine un portofoliu impresionant, care se remarca prin cel mai mare numar de proprietati certificate LEED/BREEAM, cea mai mare rata de succes de pe piata si cel mai ridicat nivel de certificare obtinut de o cladire din Romania.
Avand peste 10 ani de experienta pe piata imobiliara si mai mult de 30 de proiecte certificate cu succes, Razvan Nica a gestionat proiecte de dezvoltare sustenabila pentru companii de top din Europa Centrala si de Est, cum ar fi: Immochan, NEPI, Aberdeen Asset Management, Portland Trust, EBRD, S Group Holding, Genesis Development, PADECO, BogArt Construct, Bluehouse Development, S IMMO AG, Arup. Inainte de a infiinta BuildGreen, specialistul a coordonat primul proces de certificare BREEAM a unei cladiri de birouri din Romania (Euro Tower, in cadrul Cascade Group).
Tema propusa de expertul BuildGreen la Conferinta Internationala despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2016 (editia a cincea) se intituleaza „Noile scheme de certificare a cladirilor sustenabile in 2016 - studiu comparativ”, care constituie un subiect de stricta actualitate, propus celor peste 360 de persoane ce vor forma auditoriul evenimentelor.
Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR), va detalia informatii de actualitate despre noile materiale si concepte pentru implementarea notiunii de eficienta energetica a cladirilor. De asemenea, conferentiarul va informa audienta despre noile locuinte sustenabile din Romania, respectiv despre stadiul actual al transpunerii prevederilor cuprinse in standardele europene privind constructiile sustenabile in legislatia din tara noastra.
Dragos Matei (Romania), de la AGC Flat Glass, va prezenta un studiu de caz ce face parte din seria simpozioanelor referitoare la alegerea sticlei pentru cladiri verzi. Astfel, analiza costurilor legate de achizitia sticlei trebuie facuta in contextul unei durate mai mari de exploatare, de pana la 20 de ani. Experienta arata ca, dupa o perioada relativ scurta, toate cheltuielile suplimentare generate de optiunea pentru un sortiment mai performant se amortizeaza.
Gabriel Biris, Secretar de Stat in Ministerul Finantelor, va sustine tema intitulata „Modificari de interes in noul Cod Fiscal”. Subiectul – sustinut de un specialist cu peste 19 ani de expertiza in domeniul legislatiei fiscale. Programata spre finalul evenimentului, alocutiunea prilejuieste dezbateri interactive si trasarea unor concluzii, inclusiv pe baza informatiilor expuse anterior de specialistii din domeniu.
Alexandra Stoica, BREEAM International Assesor si director executiv al DAS Engineering Group, va prezenta studiul de caz "Urban Inovative Action: Pioneer Project  - Providing Innovative Opportunities in Neighbourhoods through Energetic and Ecological Resetting". „Este vorba despre un proiect de retrofit urban, pe care il dezvoltam impreuna cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca si cu firma Urbasofia, care are ca obiect de activitate planificarea si economia urbana. Urbasofia a fost compania care, alaturi de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, a formulat Strategia de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Cluj 2014- 2035. Concret, se pune problema reabilitarii si regenerarii urbane, inclusiv in sensul cresterii eficientei energetice, a unui cartier de 25 de imobile - locuinte sociale, proiect pe care putem apoi sa-l aplicam oriunde in Europa, nu doar pe teritoriul Romaniei. 
   Ovidiu Stefanescu, senior editor al revistelor Fereastra si Agenda Constructiilor se va referi la tema „Oportunitati si perspective pentru piata de tamplarie si fatade”. Prezentarea va incepe cu o analiza succinta a sectorului analizat, pe parcursul lui 2014. De asemenea, cei prezenti vor avea posibilitatea sa acceseze informatii utile cu privire la estimarile pentru exercitiul financiar in curs. Avand in vedere situatia economica incerta care caracterizeaza economia nationala si cea europeana, se va incerca identificarea celor mai potrivite solutii care ar putea fi adoptate de companiile din domeniu in vederea asigurarii unui grad acceptabil de profitabilitate si depasirii dificultatilor actuale.
   
   

Parteneri institutionali:

Organizatori:
Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din RomaniaCIROM Ministerul Fondurilor Europene AVIR ECONET ANMAR ADUCSIEAR
ROGCB BPIE AAECAHK ARACO PPTT PSCARIC
OAR UAUIM AICPS ARISIAIIROUTCBCTDS